Tips om wild te spotten tijdens Je buitenrit op de Veluwe

Wild spotten buitenrit veluwe

Wild spotten op de Veluwe kun je doen met een boswachter of zelf vanaf de verschillende uitkijkposten. Het is natuurlijk nog leuker om met je paard op de Veluwe te rijden en wild te spotten. In dit blog geef ik je tips om wild te spotten tijdens je buitenrit op de Veluwe.

Wild spotten buitenrit veluwe
Heck runderen komen we regelmatig tegen op onze buitenritten op de Veluwe

Wilde dieren laten zich natuurlijk niet sturen, dus zelfs met deze tips kun je soms niets tegenkomen. Of misschien zagen zij jou wel, maar jij hen niet…

Tot dusver zijn wij de volgende dieren tegengekomen tijdens onze buitenritten op de Veluwe. Reeën, Heck runderen, wilde paarden, wilde zwijnen, roofvogels, eekhoorns en laatst een marter. De vos zou ik graag nog eens zien, maar dat is ons nog niet gelukt.

Welk wild wil jij spotten tijdens je buitenrit op de Veluwe?

Oog in oog staan op een bospad met een ree en haar kalf die net oversteken is sprookjesachtig. Zo’n moment duurt echt niet lang genoeg om je camera te pakken en een foto te maken. Daar moet je gewoon van genieten.

De reeën, Heckrunderen en de wilde paarden zien jou paard niet echt als een bedreiging. Reeën zijn erg schichtig en vaak snel weer weg. Heckrunderen zijn over het algemeen heel rustig en laten zich ook absoluut niet opjagen. Blijf wel op gepaste afstand van de kudde en doorkruis een kudde nooit. De lange hoorns zijn wel scherp en als ze aanvallen is het een bonk spieren onder die lange bos haar. 

De wilde paarden zijn vaak juist erg nieuwsgierig naar jou paard en lopen soms een stukje met je mee.

Buitenrit veluwe
Tijdens een buitenrit op de Veluwe kom je veel van dit soort typische schuurplekken van de wilde zwijnen tegen.

Wilde zwijnen laten zich niet vaak zien, maar laten wel heel veel duidelijke sporen achter. De omgewoelde aarde langs de ruiterpaden, de ligplekken in de modderpoelen en de grijze boomstammen waaraan ze hebben geschuurd na het modderbad. Als je ze tegenkomt laten de mannetjes zich ook altijd horen met een luide grom voordat ze het hazenpad kiezen. Blijf bij de wilde zwijnen op afstand, ze kunnen agressief reageren met name als ze biggetjes hebben.

Hoe doe je dat dan, wildspotten tijdens de buitenrit op de Veluwe?

  • Wees stil. Luister naar het bos en kijk om je heen. In volle gallop zul je ze niet zien, maar wel als je stapt over het bospad en zelf dus de rust niet verstoort.
  • Ga alleen naar buiten met je paard, in een groep heb je minder kans op het zien van wild, omdat je in een groep meer lawaai maakt en het wild je al van verre hoort aankomen.
  • Ga het bos in als het rustig is. Die prachtige zonnige zondag waarop alle gezinnen met kinderen en honden in het bos zijn is niet de beste keus om wild te spotten. Je komt dan hoogstens Heck runderen of wilde paarden tegen, die trekken zich niet zoveel aan van de drukte.
  • Vroeg in de ochtend en laat in de middag heb je de meeste kans op reeën. Als de zon net opkomt en zodra het gaat schemeren zijn de momenten dat de reeën zich laten zien.
  • Draag geen parfum en geen vliegenspray voor je paard. Dieren hebben een veel beter reukvermogen dan wij mensen hebben. Ze ruiken je dus al van verre aankomen. Houd ook rekening met de wind die geuren meevoert. 
  • Kleed je onopvallend, dus geen felle kleuren en ritselende jassen
  • Luister goed naar de vogels, veel gekwetter van kleine vogels kan duidden op een roofvogel in de buurt
  • Kijk uit naar sporen, vooral wilde zwijnen laten veel duidelijke sporen achter in het bos. De omgewoelde grond en de schuurplekken bij de modderpoelen zijn makkelijk te spotten
Wild spotten veluwe
Tips om wild te spotten tijdens de buitenrit op de Veluwe

Kom je een kudde Heck runderen of wilde paarden tegen, blijf dan op gepaste afstand en doorkruis nooit de kudde.

Kom je wilde zwijnen tegen, houd er dan rekening mee dat ze agressief kunnen reageren. Vooral als ze biggetjes hebben.

Het blijft altijd een beetje geluk hebben of je wild tegenkomt. Deze tips zullen je in ieder geval helpen om het wild niet onbedoeld weg te jagen. Je begrijpt zeker wel dat de doordeweekse regendagen voor mij favoriet zijn om een buitenrit te maken op de Veluwe.

In this video Lacos and I show you some of the trails of the wild hogs we spotted in the woods.

Welke wild heb jij al eens gespot tijdens de buitenrit? Deel het in de comments of via de Facebook group “de Buiten Ruiters”.