Zo zorg je voor een veilige buitenrit op een drukke zondag in het bos

Buitenrit op de veluwe

Je kent het wel die heerlijke zonnige zondagen. Prachtig weer om het bos in te gaan. Niet te warm, niet te koud, de zon schijnt en jij hebt een vrije dag. De ideale gelegenheid om een buitenrit te maken.

Helaas ben je niet de enige die dat denkt. Fietsers, mountainbikers en wandelaars met kinderen en honden en natuurlijk andere ruiters zijn er ook op uit met dit mooie weer. Hoe ga je hiermee om?

Buitenrit op de veluwe
Lacos op de Posbank

Hoe zorg je ervoor dat je paard niet schrikt en je ook niemand overhoopt loopt als je in volle gallop de bocht om komt.

De kans dat je op zo’n heerlijke zonnige zondag wild spot in het bos is nihil. Sterker nog, het lijkt soms meer op de drukke zaterdag middag in de supermarkt of op de meubelboulevard op tweede paasdag. Met een beetje geluk is er ook nog een hardloop of wieler wedstrijd gepland. 

Al met al valt je droom van een heerlijke buitenrit flink in het water.

Op dit soort dagen ben je alleen maar bezig met je paard in te houden, niet te laten schrikken van gillende kinderen of loslopende honden die opeens uit de bosjes schieten.

Mijn ervaring is dat wandelaars rustig een ruiterpad op lopen, zonder zich ervan bewust te zijn. Honden ook als ze niet los mogen wel losgelaten worden. Mountainbikers echt alleen met zichzelf bezig zijn en zich niets aantrekken van iets anders dan zo snel mogelijk over de paden en kruisingen met ruiterpaden te crossen. En zelfs natuurorganisaties toestemming geven om hardloopwedstrijden te houden op ruiterpaden.

Lacos is bomproef in het verkeer, maar een smal ruiterpad met voor en achter hem hardlopende fluoriserende hesjes is hem echt teveel. Zelfs voor mij als ervaren Buiten Ruiter geeft dat benauwde momenten waarop het lijkt alsof we de lucht in gaan zoveel spanning bouwt dat op bij Lacos.

Hoe ga je dan wel om met spitsuur in het bos?

Als ruiter ben je zowel kwetsbaar als gevaarlijk. Kwetsbaar omdat je rijdt op een vluchtdier dat het liefste weg wil van al dat fluoriserende en lawaaierige geweld. Gevaarlijk omdat je in een paniekvlucht van je paard veel kwaad kan doen aan jezelf, je paard en andere recreanten.

De beste oplossing is om juist op zonnige zondagen NIET naar buiten te gaan. Een beetje voorspelbaar, dat weet ik wel, maar leuk en ontspannen is het zeker niet om zo buiten te rijden. Voorkomen is dan dus beter dan genezen.

Er zijn doordeweeks ook mooie zonnige dagen, die veel beter geschikt zijn voor een buitenrit. Of ga juist op die regenachtige, koude zondag het bos in. Je kunt je er prima op kleden als ruiter en het scheelt jullie de irritatie door vliegen en dazen.

Wil je een keer mee met Lacos en mij op een niet zo drukke dag, schrijf je dan in op Ga mee

Ben je met je hoofd in de wolken van het zonnige weer toch op pad gegaan, zonder na te denken…

Houd het dan bij een korte rustige stapronde, misschien een klein drafje en alleen volle gallop als je ver vooruit kan zien dat je geen mede recreanten tegen zal komen. 

Is de zonnige zondag echt je enige mogelijkheid in je drukke werk en gezin schema om buiten te rijden? Bereid jezelf en je paard dan voor. Voor jou is het belangrijk ten alle tijden rustig te blijven en geen overlast te veroorzaken voor de andere recreanten. Blijf op de ruiterpaden houd overzicht over de omgeving.

Je kunt je paard trainen met schriktraining door hem te desensibiliseren voor deze indrukken. Politiepaarden kunnen ook tegen mensenmassa’s en vuurwerk. Het is dus zeker mogelijk om je paard zover op te leiden. De vraag is alleen of je dat wil. Een sensibel paard is gevoeliger voor jouw hulpen, dus zoek hierin naar een balans die past bij jullie.

Veilige buitenrit te paard
Veilige buitenrit op een drukke zonnige zondag

Kom je tijdens je buitenrit andere ruiters tegen, passeer elkaar dan in stap

Sommige paarden gaan liever met de groep mee, dan alleen de andere kant op. Jouw leiderschap en vertrouwen van je paard in jou is belangrijk op deze momenten. Train dit met de gratis Tips voor vertrouwen.

Deel jouw ervaringen met andere Buiten Ruiters in de besloten Facebook groep.

De beste oplossing is dus om op een ander moment naar buiten te gaan. Als dat niet mogelijk is voor jou dan kun je je paard voorbereiden door middel van schriktraining. Hij zal daardoor minder sensibel reageren op de drukte in het bos.

Wellicht vind je dit ook een interessant artikel om te lezen: “Zo open je een poort tijdens de buitenrit vanaf je paard”