Tips om je hond mee te nemen op een buitenrit met je paard

Hond mee buitenrit paard

De meeste ruiters hebben naast hun paard ook een hond. Met je hond en je paard samen buitenrijden is heerlijk. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor een veilige buitenrit met hond en paard.

Hond mee buitenrit paard

Honden zijn van origine roofdieren, ze stammen af van de wolfachtigen en gedragen zich ook zo. Ze jagen in troepen op groter wild. Paarden zijn prooidieren en in het wild zouden ze te prooi kunnen vallen aan een troep wolven. Paarden kunnen dus schrikken als er een hond achter zich in de bosjes tevoorschijn komt.

Sterker nog sommige paarden kunnen hun kudde verdedigen tegen honden die de wei in komen. Het is daarom belangrijk dat je jouw paard en hond aan elkaar laat wennen voordat je je hond meeneemt op een buitenrit. 

Herdershonden hebben de neiging om achter een dravend paard aan te rennen en ze in de achterbenen en staart te happen. Dat kun je dus het beste zo snel mogelijk afleren. 

Het is belangrijk dat je je hond onder appel hebt tijdens de buitenrit, zelfs als jij op het paard zit.

In de Nederlandse natuurgebieden is het vaak niet mogelijk om je hond los te laten lopen. Je hebt dan een lange lijn nodig om je hond aangelijnd vanaf het paard mee te nemen.

Je bent verantwoordelijk voor zowel je hond als je paard tijdens je buitenrit.

Buitenrit hond paard
Tips om je hond mee te nemen op een buitenrit met je paard.

Ben je een onzekere ruiter buiten en heb je er genoeg aan om je paard onder controle houden tijdens een buitenrit? Of heb je een paard dat erg kijkerig is bij het buiten rijden en snel schrikt? Neem dan geen hond mee. Het risico dat het geen ontspannen buitenrit wordt is dan namelijk groot.

Ook als je in een gebied rijdt waar je regelmatig andere wandelaars met honden tegenkomt, is het misschien beter om geen hond mee te nemen. Jij kent je paard en je hond het beste en kunt dus ook de overweging maken of het veilig is om met beide op buitenrit te gaan.

Veiligheid en plezier tijdens de buitenrit met paard en hond staat ten alle tijden voorop. 

Het is het makkelijkste als je je hond van pup af aan laat wennen aan je paard. Zet je paard klaar om te poetsen en laat de pup aangelijnd aan je paard snuffelen. Haal je pup niet aan als het bang is, probeer dat gedrag zoveel mogelijk te negeren. Er is best kans dat je paard ook even aan je pup wil snuffelen en dat vinden sommige pups erg intimiderend. Die grote neuzen die flink snuiven.

Zolang je nog niet zeker bent van je zaak kun je het beste je paard vastzetten en je hond aangelijnd houden. Pas als zowel hond en paard aan elkaar gewend zijn laat je je hond los lopen tijdens het poetsen van je paard.

Vervolgens ga je met je paard en hond samen wandelen. Als dit goed gaat kun je je hond los laten lopen tijdens de wandeling. Ook kun je je hond meenemen de rijbaan in als je gaat trainen. Bij het grondwerk en longeren is het het makkelijkste om in het begin de hond aan de riem te houden. Het liefste een riem die aan jou riem vast zit, zodat je je handen vrij hebt. 

Hond en paard
Lacos en Hekla in de longeercirkel

Zorg ervoor dat je hond niet achter paard aan gaat jagen.

Hekla, mijn Hollandse herder, loopt tijdens het longeren los aan mijn been geplakt. Vaak piepend van de spanning, omdat ze niet achter Lacos aan mag rennen en wel mijn aansporingen hoort en ziet. In de longeercirkel is dat haar plek. Het gepiep negeer ik natuurlijk, want slecht gedrag belonen we niet. 

Als ik in de rijbaan ga rijden, leg ik Hekla vast in een van de hoeken, omdat ik anders meer met haar bezig ben dan met Lacos. Ze is al een keer onder de voet gelopen, omdat ze niet oplette op de wendingen die we maakten. Het gevolg was een gebroken teentje aan haar achterpoot.

Tijdens een buitenrit is het het makkelijkste om je hond los te laten lopen terwijl jij op je paard zit. Honden zijn dan vooral bezig met snuffelen en willen graag mee lopen. De focus ligt dan niet meer op de achterbenen van je paard, maar meer op de omgeving en de voorwaartse beweging.

Moet je de hond aangelijnd houden in het natuurgebied, zorg dan voor een lange lijn zodat jij vanaf het paard de hond bij je kunt houden. Dit vergt enige oefening, zodat de hond niet onder de hoeven van je paard loopt tijdens de buitenrit.

Veel plezier met buiten rijden met hond en paard!

ebook angstige ruiters
Download het eBoek “Angstige ruiters, Gespannen paarden”
Hond en paard buitenrit
Honden mee op de buitenrit met de paarden

Neem jij je hond mee op de buitenrit? Deel het in de comments of wordt lid van de Facebook groep “de Buiten Ruiters”

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt zijn:

Zo zorg je voor een veilige buitenrit op een drukke zondag in het bos.

De manier om je dressuur training te doorbreken en je paard te motiveren

Zo open je een poort tijdens de buitenrit vanaf je paard

De ideale manier om je paard te stallen