Paarden Paradijs op de Stieltjeshoeve

Paarden paradijs stieltjeshoeve

Prachtige optrekkende mist boven het kanaal en zodra ik de inrit oprijd met de auto waan ik me op vakantie. Een idyllische camping en pensionstal op een voormalig golfterrein. Het heuvelachtige paarden paradijs verstopt tussen de coulissen van inheemse bomen, struiken, poelen en vijvers.

Paarden paradijs stieltjeshoeve
Een nieuwe weide is zojuist opengezet voor het dagelijkse rantsoen aan weidegras. De kudde beschikt de hele dag over hooi op verschillende voerplaatsen en ze mogen een paar uur grazen op de weide.

Dit blog ben ik gestart om mijn kennis te kunnen delen over paarden, mijn visie over de omgang met paarden en om andere ruiters te inspireren. Ik kijk niet wekelijks naar de website statistieken. Eigenlijk heb ik helemaal niet zo’n beeld hoever mijn blog reikt, wie het leest en hoe het ontvangen wordt. Als je dan gevraagd wordt om mee te denken over de inrichting van een paddock paradise pensionstal, is dat natuurlijk hartstikke leuk.

Als je dan gemaild wordt door een onbekende met een lang verhaal en vragen, is dat bijzonder.

Anderhalve maand geleden kreeg ik dus een lange email van Caroline van de Stieltjeshoeve met daarin de vraag of ik haar kon adviseren over de inrichting van het Paddock Paradise voor hun pensionstal. Ook wilde ze mijn input over de verdere mogelijkheden voor de paarden-kant van hun bedrijf.

Paarden Stieltjeshoeve
De paarden van de Stieltjeshoeve zijn nieuwsgierig en willen graag knuffelen.

Natuurlijk kan ik dat, maar niet via email. Daarvoor moet ik sfeer proeven, praten, vragen stellen, terrein verkennen en paarden knuffelen. Dus hebben we een afspraak gepland en heb ik urenlang met Caroline gesproken onder het genot van koffie, stroopwafels en paarden knuffels.

Wat een paarden paradijs is de Stieltjeshoeve…

Prachtige optrekkende mist boven het kanaal. Zodra ik de inrit oprijd met de auto waan ik me op vakantie. Een idyllische camping en pensionstal op het voormalige golfterrein. Een heuvelachtige paradijsje verstopt tussen de coulissen van inheemse bomen, struiken, poelen en vijvers.

Alles is aanwezig, buitenbak met goede verlichting, schuilstallen, ruime weides, grote zadelkasten, bistro met goede menu kaart en bar, kinderspeeltuin, ruim en schoon sanitair, 25 camping plaatsen met hele mooie beschutte plekjes voor je tent, camper of caravan. Of je huurt gewoon de luxe safari tent die al voor je is opgezet. Honden zijn toegestaan, er is een wandelpad rondom het terrein en een uitlaatveld.

Caroline is instructeur Centered riding level 1 en Western rijden. Natural horsemanship en het wezen paard staan voorop bij Caroline. Vandaar ook de interesse in de aanleg van een paddock paradise.

stieltjeshoeve paddock paradise

Paddock Paradise – paarden paradijs

Het terrein leent zich voor een ideaal paddock paradise. Doordat dit een voormalig golfterrein is geweest zijn er destijds veel heuvels en dalen gemaakt. Ook is er gedacht aan beschutting door middel van inheemse bomen en struiken en poelen en vijvers.

In een paddock paradise probeer je voor de paarden zoveel mogelijk hun natuurlijk kudde beweging na te boosten. Dit is een rondtrekkende beweging. Door het voer, het water, de liksteen, de schuilstal op verschillende plekken op het “track” te situeren, stimuleer je de paarden om in beweging te blijven.

Omdat dit hier dan ook nog gecombineerd wordt met hoogteverschillen, verschil in vochtigheid van de bodem en verschillende bodembedekking, houdt je de bespiering en hoeven van je paard gezond.

paddock paradise stieltjeshoeve

Door middel van een paddock paradise zorg je ervoor dat de paarden niet teveel van het Nederlandse weidegras eten. Dit is namelijk geschikt voor veel melkproductie bij koeien, maar niet voor het sobere gestel van onze paarden. Om je paard gezond te houden, moet je je paard met beleid toegang geven tot weidegras.

Een belangrijk aspect van een paddock paradise is dat je paard ook mentaal gestimuleerd wordt.

Paarden zijn intelligente dieren die het liefste in kudde verband leven. Door ze af te zonderen en vele uren per dag of nacht op stal te zetten, gaan ze mentaal kapot. De gevolgen zien we terug in allerlei “stalondeugden.” 

Daarnaast zijn er ook fysieke problemen die kunnen ontstaan door verkeerde stalling. Denk daarbij aan dikke stalbenen, stof allergieën en maagzweren. Stalbenen ontstaan door te lang stil staan, zonder beweging, waardoor het vocht zich ophoopt in de benen. Stof allergieën ontstaan door te weinig frisse lucht in de stal en de mijten in het stro. Maagzweren zijn een gevolg van niet continu kunnen eten. De maag van een paard is gemaakt om de hele dag door kleine beetjes te eten. Het is dus onvoldoende om je paard drie keer per dag te voeren.

Een paddock paradise is de ideale manier om je paard fysiek en mentaal in topvorm te houden. We noemen het niet voor niets een paarden paradijs.

kudde paarden stieltjeshoeve
De kudde op een paddock paradise is de hele dag in beweging. Dit simuleert de natuurlijke trek van een kudde in het wild. Deze manier van stalling houdt je paard fysiek en mentaal gezond.

In een kudde krijgen paarden de mogelijkheid om zich sociaal te uitten met soortgenoten, te spelen en elkaar te groomen. Ze hebben de mentale rust door de bescherming die de kudde biedt en de mentale uitdaging door de sociale contacten.

Als je dan een kudde paarden stalt in een paddock paradise systeem, verreikt dit hun leven. Ze zullen zich niet vervelen, krijgen genoeg beweging en sociale interacties met soortgenoten. Ze kunnen zelf kiezen, wanneer ze eten en drinken, wanneer ze de schuilstal in gaan, wanneer ze lekker rollen in het zand, wanneer ze liggen soezen in de zon.

Extreme Trail Park

terrein stieltjeshoeve

Caroline en Xander hadden al vaker met de gedachte van een Extreme Trail Park gespeeld en ik heb alleen maar hoeven te beamen dat zij de ideale locatie hebben hiervoor. De hoogte verschillen in het terrein zijn er al, water is er ook al en de kennis en kunde om dit aan te leggen hebben ze in huis. Het sluit goed aan bij het western rijden, waar Caroline les in geeft. En je kunt ook nog met je paard komen logeren om een paar dagen te trainen in het Extreme Trail Park.

Een Extreme Trail Park is parcours van behendigheid hindernissen die je zowel rijdend als aan de hand kunt uitvoeren met je paard. Dit zijn hindernissen zoals bruggetjes, wipwap, smalle richels op een heuvel, hoge opstappen en afstappen een doorwaadbare plaats. Eigenlijk alles wat je op een tocht door ruw terrein zou kunnen tegenkomen en met je paard door heen moeten kunnen manoeuvreren.

Erg leuk om jouw horsemanship te testen. Is het vertrouwen tussen jou en je paard goed genoeg om door het parcours te lopen?

Hoefbevangenheid en geblesseerde paarden

Caroline stieltjeshoeve
Caroline met haar 25 jarige leidmerrie Fanny.

Naast alle leuke kanten van het houden van paarden, is Caroline ook gespecialiseerd in hoefbevangenheid en paarden met blessures.

Heb jij een paard dat tijdelijke op rust moet, maar heb je zelf niet de tijd om meerdere keren per dag medicatie te geven, te wandelen of je paard in de gaten te houden. Dan kun je je paard tijdelijk stallen bij de Stieltjeshoeve. Caroline en Xander bieden je dan een arrangement op maat voor jouw paard.

Ze hebben de kennis en ervaring in huis, een hoefsmid en dierenarts binnen bereik en de hele dag toezicht op je paard. Daarnaast biedt het heuvelachtige terrein ook voordelen in de wederopbouw van de bespiering na het herstel van de blessure.

Vakantie te paard bij dit paarden paradijs

Je kunt vanuit je tent naar je eigen paard kijken… Dit alleen al is reden genoeg, of niet?  

Voor komende zomer is het paarden paradijs van de Stieltjeshoeve zeker de moeite waard voor een vakantie met je paard. Je kunt lessen volgen bij Caroline, het Extreme Trail Park uitproberen en heerlijke buiten ritten maken. Er zijn logeer-stallen met uitloop en paddocks voor paarden van camping gasten en ruimte genoeg om je trailer te parkeren. In de omgeving wordt er gewerkt aan de aansluiting van diverse bestaande ruiterroutes op elkaar, waaronder een route van Coevorden naar Groningen.

vakantie te paard stieltjeshoeve
Vanuit je hangmat of tent uitzicht op je paard. Klinkt dat niet als de ultieme vakantie met je paard?

Boekingen en meer informatie kun je vinden op de website: de Stieltjeshoeve

Lacos en ik kijken uit naar een nieuw avontuur op het Extreme Trail Park komende zomer!

Andere artikelen op dit blog die je wellicht interesseren: