Paard vriendelijke manege in een prachtig natuurgebied

buitenrit van horne hoeve

Stal van Horne Hoeve in Weert is een paard vriendelijke manege met een prachtig natuurgebied voor de deur. Als je de straat oversteekt rijdt je door de naaldbossen, heide en zandverstuivingen van de Budeler- en Weerterbergen.

buitenrit van horne hoeve
Mee op buitenrit met Stal van Horne Hoeve door de Budeler- en Weerterbergen

Lacos en ik zijn door VVV Midden Limburg gevraagd om de ruiterroutes in het Grenspark Kempen~Broek bij Weert en Nederweert uit te proberen. De coördinatoren van het gebied hebben twee routes voor ons uitgezet, een voor zaterdag en een voor zondag. Wat is het dan ontzettend leuk om een paard vriendelijke manege te ontdekken in dit gebied.

Uiteraard moeten wij dan overnachten in de buurt. Een overnachting voor mijzelf is niet zo moeilijk te vinden, maar een goede plek voor Lacos is lastiger. Veel paardenstallen zijn niet ingericht voor logees en ook niet erg happig om er ruimte voor te maken voor een nachtje. 

naaldbos weerterbergen
De Budeler- en Weerterbergen is een gebied dat bestaat uit naaldbossen, heide en zandverstuivingen

Na een online zoektocht naar een goede overnachting voor Lacos kwam ik uit op de website van Stal van Horne Hoeve. Daar maakte mijn hart een sprongetje toen ik las dat zij een paddock paradise aan het aanleggen zijn voor hun manegepaarden en voor de vaste pension paarden.

Whoop, whoop! Een manege die oog heeft voor paardenwelzijn! 

zonsopkomst van horne hoeve
Zonsopkomst op de paard vriendelijke manege stal van Horne Hoeve in Weert.
Foto door: Iris van Horne

De regelmatige lezers van dit blog kennen mijn enthousiasme over het paddock paradise systeem en waarom ik vind dat het een ideale manier is om je paard te huisvesten. Ik vind het dus ook geweldig om een paard vriendelijke manege te ontdekken.

Paarden leven in kudde verband. Dat is goed voor de sociale interactie tussen paarden. Spelen, groomen, sociale hiërarchie in de kudde en de mentale veiligheid van het leven in een kudde. Paarden worden gestimuleerd om veel te bewegen. Dat is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. De natuurlijke migrerende beweging van het leven in een kudde wilde paarden wordt hiermee nagebootst. 

van horne hoeve
Het paddock paradise in aanleg in november 2020, Stal van Horne Hoeve.
De manege paarden leven in kudde verband en kunnen echt paard zijn.

Bij Stal van Horne Hoeve wordt het paddock paradise aangelegd op 4 hectare grasland en verdeeld in twee kuddes van 15 paarden. De ene kudde huisvest de manegepaarden en de andere kudde de pensionpaarden en de manegepaarden die met pensioen zijn. Er is nog ruimte voor een paar pension paarden.

Als je in de buurt van Weert woont en zoekt naar een goede plek voor jouw paard. Raad ik je aan bij Stal van Horne Hoeve te gaan kijken.

paddock paradise van horne hoeve
Het is een enorm groot paddock paradise dat zich uitstrekt over 4 hectare grasland.
In het midden is een heuvel aangelegd als uitkijkpunt voor de paarden.

De ruime weides tussen de tracks van het paddock paradise zijn ingezaaid met een mengsel van kruiden en verschillende grassoorten. Eens per zomer worden de weides gemaaid, dit gebeurd na het weidevogel broedseizoen. Op die manier hebben de kruiden en grassen tijd om tot bloei komen en door te zaaien. De weidevogels hebben ook alle tijd en ruimte om hun jongen groot te brengen. Het eigen hooi wordt aan de paarden gevoerd, die de mix van kruiden en grassen erg lekker vinden.

kantine van horne hoeve
Amerigo in de kantine bij Stal van Horne Hoeve

Om de paarden meer uitdaging te geven zijn er een aantal slow-feeder stations gebouwd. Midden op het track is er een heuvel aangelegd die nu door de paarden wordt gebruikt als uitkijkpunt over de aangrenzende velden. Bij het laagste gedeelte van de wei wordt er een poel aangelegd voor de paarden om in de spelen en dient als afwatering. Ook zijn er op diverse plaatsen bomen geplant die de wind breken. Dit zijn inheemse bomen waarvan het snoeihout aan de paarden gevoerd kan worden, onder andere wilgen. Paarden knabbelen graag aan de wilgentakken.

Wat een geluk dat Stal van Horne Hoeve gespecialiseerd is in paarden vakanties en langs onze route ligt! 

Voor de overnachting van Lacos had ik de keus uit een gras paddock buiten of een ruime stal binnen. Omdat ik niet wist of het ‘s nachts zou gaan regenen en ik de volgende ochtend Lacos op zou zadelen voor weer een lange rit. Heb ik hem voor het eerst sinds vier jaar een nacht op stal gezet. 

De stal was ruim, schoon en er lag een grote bult hooi klaar toen we aankwamen. Ook zaten er al brokken voor Lacos in de voerbak. Lacos heeft tijdens de nacht onbeperkt hooi kunnen eten en goed bij kunnen komen van de lange rit van zaterdag. Dat was duidelijk te merken toen ik zondag ochtend aankwam. Señor Lacos had praatjes! Ik kon hem al horen hinniken het moment dat ik uit de auto stapte. Hij was blij om mij te zien en wilde meteen mee naar buiten.

buitenrit horne hoeve
Linda en Linda beide op Spaanse pony’s

Helaas voor Lacos moest hij nog even geduld hebben, want zoals dat gaat met paardenmensen met dezelfde passie, raakte ik aan de praat met Iris van Horne. 

Iris heeft me rondgeleid over haar mooie bedrijf, dat haar vader in 1985 is gestart. Behalve de manege met paddock paradise in aanbouw, is er een ruime binnenbak (20×60), een buitenbak, poetsplaats met stallen voor de manegepaarden en aparte stallen voor de pension en vakantie paarden. De kantine is prachtig, alsof je een saloon uit western film in loopt. Van alle gemakken voorzien en met uitzicht op de binnenbak. Aansluitend aan het terras ligt een grote speeltuin met kinderboerderij. 

Behalve de manege lessen en stalling voor pension paarden, biedt Stal van Horne Hoeve ook buitenritten voor dagjesmensen en vakantie stalling voor paarden. De gids Linda (ja ze heet ook Linda en rijdt ook op een Spanjaard) neemt wekelijks meerdere groepen mee naar de Budeler- en Weerterbergen en leidt ze over de mooiste paden door het gebied. Meerijden met Linda door de Budeler- en Weerterbergen is echt een aanrader als je geïnspireerd bent na het lezen van mijn blogs.

buitenrit van horne hoeve
Mee op buitenrit door de Budeler- en Weerterbergen met Stal van Horne Hoeve

Je kunt ervoor kiezen om net als ik je eigen paard mee te nemen of je kunt op een paard van Stal van Horne Hoeve rijden. De manegepaarden zijn stuk voor stuk fit en alert.

Als je een weekend of langer wilt verblijven om het mooie gebied beter te verkennen te paard, kun je zelf overnachten in een van de B&B’s of hotels in Weert en Nederweert. Ik heb heerlijk gegeten en geslapen in Hostellerie Munten in Weert en kan je dit gastvrije hotel ook zeker aanraden. Kom je met een groep, dan biedt vakantiepark Weerterbergen uitkomst. Dit ligt pal tegenover Stal van Horne Hoeve. Je paard staat dan dus op loopafstand van jouw slaapplaats. Wat is er nu leuker dan met jouw paard te kunnen overnachten op een paard vriendelijke manege?!

Ben je benieuwd naar ons paardrijd-avontuur in Grenspark Kempen~Broek? Deze blogs zijn dan wellicht interessant voor je:

Wil je meer lezen over het paddock paradise systeem? Dan zijn deze blogs interessant voor je:

Lacos en ik bedanken graag Stal van Horne Hoeve voor de goede zorgen en de gastvrijheid. Wij komen graag nog eens langs.

buitenrit van horne hoeve
Buitenrit met Stal van Horne Hoeve.
Foto door: Iris van Horne