Zo open je een poort tijdens de buitenrit vanaf je paard

poort openen vanaf je paard

Iedere ruiter die in de Nederlandse natuurgebieden rijdt kent de poorten. Bij iedere poort op en af stappen is vervelend. Daarom geef ik je tips dan open jij voortaan ook iedere poort vanaf je paard.

Poorten openen vanaf je paard is een een combinatie van dressuur en behendigheid.

Ben jij het zat om iedere keer af te stappen? Weerhoudt het jou om het natuurgebied in te gaan? Blijft jouw paard niet stilstaan als jij voorover bukt om een poort te openen? Of probeert je paard er zo snel mogelijk doorheen te sprinten? 

Lees dan deze tips en maak jezelf en je paard meesters in het openen van poorten.

poort openen vanaf je paard

Halthouden

Oefen halthouden terwijl jij niet stil blijft zitten. Dit is de meest cruciale oefening en meteen ook de moeilijkste. Ik gebruik verbale commando’s juist op deze momenten. Lacos is gewend om te reageren op het verplaatsen van mijn gewicht. Bij het openen van een poort moet hij juist het omgekeerde doen, namelijk stilstaan en niet reageren. Dit vergt enige oefening.

Je kunt beginnen met halthouden in de bak terwijl je beugels verstelt of aansingelt. Dat breid je uit naar bukken en je tenen aanraken aan beide zijdes. 

Iedere keer als je paard begint te stappen zeg je: “halt” en laat je hem weer stilstaan. Probeer hoe ver je kunt gaan, iedere keer een beetje meer.

Beloon hem uitgebreid als hij geduldig stilstaat.

Pro tip: Wil je wegstappen… doe dat dan op je stem. Zeg: “stappen” terwijl je aanspoort.

Je kunt niet verwachten dat hij direct op je been weg stapt. Net hing je nog ondersteboven en per ongeluk spoorde je met je been aan en moest hij stilstaan. 

Zijwaarts stappen

Bij het openen van een poort beweeg je met je paard mee in de draairichting van de poort. Dat betekent dat je paard zijwaarts moet stappen om met de poort mee te draaien. Je moet je paard dus sensibel hebben op de been hulpen bij het stappen.

Oefen dit op een vlak zandpad en zigzag van links naar rechts, zonder te versnellen.

poort openen tijdens buitenrit
Lacos wachtend voor de poort naar het Middachterbos

Niet schrikken van de poort tegen de flank of borst

Lacos is hier niet bang voor omdat hij in de HIT actief stal zelf de poort van het voerstation moet openduwen. Hij duwt dat poortje open met zijn borst en loopt er dan doorheen. Dat poortje valt met een klap achter hem dicht omdat er een veer aan zit. 

Paarden die niet in een HIT actief stal staan of beleerd zijn voor de wagen en dit dus niet gewend zijn, vinden dit lastig. Je kunt dit oefenen met schriktraining.

Wending om de voorhand 

Deze manoeuvre heb je nodig als je de poort open duwt. De poort opent dan dus in jouw rij richting.

Zodra je de poort open hebt en er doorheen bent, moet de poort ook weer dicht… oefen dus de wending om de voorhand, zodat je ziet wat er gebeurt. 

Sommige poorten vallen vanzelf dicht andere moet je dicht duwen en in het slot hangen. gebruik dus bij iedere poort je gezond verstand om te bepalen of je deze poort wel kunt openen vanaf je paard.

Wending om de achterhand

Deze manoeuvre heb je nodig als je de poort naar je toe moet trekken en de poort dus tegengesteld van de rij richting opent. Oefen dus de wending om de voorhand om zo kort mogelijk te kunnen draaien om de poort weer te sluiten. Dit is de moeilijkste manier om een poort te openen vanaf je paard, omdat je klemt kunt komen te zitten als de poort vanzelf dichtvalt.

Let op! Sommige poorten zijn krom, klemmen, vallen meteen weer dicht of juist open.

Blijf ten alle tijden rustig en zorg dat je de sluiting van de poort niet tegen je been of tegen de flank van je paard krijgt. Zeker als de poort tegengesteld van de rij richting opent kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen.

Ook ik stap af bij sommige poorten, omdat ze gewoon te moeilijk open gaan. Veiligheid staat voorop.

veilig poort openen vanaf je paard
Hier werden we opgewacht door de wilde paarden die loslopen op de Veluwezoom.
In dit soort gevallen is afstappen noodzakelijk.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant om te lezen: Dressuur training doorbreken of wil je graag mee met de Buiten Ruiter.

Hoe open jij de poort vanaf je paard, heb je nog tips? Laat het me weten in de comments.

Zo openen Lacos en ik een poort zonder af te stappen

2 Comments on “Zo open je een poort tijdens de buitenrit vanaf je paard”

  1. Wat een fijne blog. Heel leerzaam doordat je het einddoel zo goed in kleine stukjes opbreekt. ‘Shaping’ noemen we dat in positieve bekrachtiging (clickertraining).