Natuurlijke Rijkunst

De intensieve training Natuurlijke Rijkunst. Opnieuw leren paardrijden door middel van een goede combinatie van Natural Horsemanship en de Academische Rijkunst.

Jij hebt een eigen paard en daarmee wil je heel graag een band opbouwen een echte connectie op basis van wederzijds vertrouwen.

natuurlijke rijkunst
Linda en Lacos kunnen zonder hoofdstel rijden in alle gangen

Jij hebt een eigen paard en daarmee wil je heel graag een band opbouwen een echte connectie op basis van rust en vertrouwen. Je weet dat je niet meer wil omgaan met je paard vanuit een machtspositie, niet meer zoals je dat vroeger hebt geleerd. Je wil het anders, maar je weet niet helemaal hoe je het anders moet. Hoe dan? Je hebt geen idee meer hoe je het anders kan aanpakken, want hoe vriendelijker en zachter jij je opstelt naar je paard, des te meer je paard over je heen loopt. Hier wordt je onzeker van terwijl je het juist zo graag goed wil doen.

Je paard is moeilijk aan te sporen, je geeft constante beenhulpen om hem voorwaarts te houden. Regelmatig heb je blaren op je vingers of spierpijn in je armen na het paardrijden, omdat je paard zwaar in de teugel hangt of het bit vastpakt en ervandoor gaat met je. Op onverwachte momenten kan je paard opeens ontploffen en ervandoor gaan, jouw eraf bokken of zelf steigeren.

Jij bent niet de leider die je paard nodig heeft en door het overmatig gebruik van de hulpen heb je je paard geleerd niet meer te reageren en niet meer actief mee te denken. Je paard is net zo onzeker en gestrest als jij dat bent en dat uit zich in ongecontroleerd gedrag. Dit is vervelend voor jullie allebei en daar wil je verandering in brengen.

Dit kun je veranderen door zes maanden intensief aan de slag te gaan met deze training Natuurlijke Rijkunst

vliegende galop wissel
Linda en Lacos rijden de vliegende galop wissel met een neckrope

Jij wil jouw paard het beste leven geven dat mogelijk is. En je wilt heel graag die vertrouwensband met jouw paard. Samen plezierige buitenritten maken zonder spanning en een goede basis dressuur kunnen rijden, zodat jouw paard fit blijft. Met plezier naar stal om je te ontspannen in plaats van met buikpijn omdat het moet. Jij wil leren rijden met fijne lichte hulpen en misschien wel toe werken naar rijden met een neckrope…

Jij wil leren rijden met fijne lichte hulpen en misschien wel toe werken naar rijden met een neckrope…

training natuurlijke rijkunst

Rijden met een neckrope een brug te ver? Dat lijkt misschien zo vanaf de voet van die hoge berg waar je nu tegenop kijkt. Stapje voor stapje kun jij die berg beklimmen en de hulpen steeds verder verfijnen. Zodat je uiteindelijk met alleen een neckrope kan rijden. Voor nu parkeren we deze grote droom even om je niet te overweldigen. Ik weet dat dit mogelijk is, als dit jouw droom is.

Een paard dat reageert op jouw fijne hulpen en het leuk vind om met jou mee op buitenrit te gaan

Jij wilt graag een ontspannen paard dat zich zonder problemen kan verzamelen en zich met het grootste gemak laat rijden. Een paard dat reageert op jouw fijne hulpen en het leuk vind om met jou mee op buitenrit te gaan. Dit is wat er gebeurd als je zes maanden lang mee doet aan deze intensieve training Natuurlijke Rijkunst.

Ik ben Linda Hofman, trainer, coach en de Buiten Ruiter. Ik rijd al 35 jaar paard in binnen en buitenland en heb een passie voor buiten rijden. De afgelopen 15 jaar heb ik gezocht naar een manier van rijden die beter bij mij past dan de Engelse rijstijl die ik op de verschillende maneges leerde als kind. Ik heb me jarenlang verdiept in de Academische Rijkunst. Ik heb de afgelopen jaren diverse lessen, cursussen en clinics gevolgd en ben Ride Like a Viking Trainer en Instructor.

Mijn studenten leren om met zo min mogelijk hulpen, de juiste reactie van hun paard te krijgen. De paarden leren om hun lichaam zo te gebruiken dat ze de ruiter goed kunnen dragen door zich te verzamelen.

In mijn methode heb ik een goede balans gevonden tussen Natural Horsemanship en de Academische Rijkunst. Vandaar de naam Natuurlijke Rijkunst. Door deze methode geef ik mijn paarden en de paarden van mijn studenten de verantwoordelijkheid om zelfstandig te bewegen. Mijn studenten leren om met zo min mogelijk hulpen, de juiste reactie van hun paard te krijgen. De paarden leren om hun lichaam zo te gebruiken dat ze de ruiter goed kunnen dragen door zich te verzamelen.

Waar ik met mijn paard Sol tegenaan liep is dat hij redelijk onverwacht kon ontploffen en vluchten. Uiteraard heb ik alles onderzocht en zijn fysieke problemen aangepakt. Toch bleef Sol erg heftig. 

Ik heb van Linda geleerd hoe ik ten alle tijden Sol tot stoppen kan brengen. Met als uitgangspunt dat hij ervaart dat dit hem meer ontspanning geeft en het dus fijner is dan vluchten/ontploffen. 

Ook heb ik geleerd hoe ik meer de leiding kan nemen zodat hij op mij leert te vertrouwen en niet zo waakzaam hoeft te zijn. Dit geeft mij meer zelfvertrouwen, wat maakt dat Sol zich minder snel oplaadt en tot nu toe zelfs geen ontploffingen heeft laten zien. Èn ik rijd nu zelfs zonder bit!

Linda geeft duidelijke instructies en helpt mij ook regelmatig herinneren hoe goed het al gaat.

Jolien & Sol

Sinds een half jaar ben ik eigenaar van een fantastisch paard. Hij heeft hoog in de dressuur gelopen, maar door een blessure kan hij dit niet meer. Hij is zonder sporen of zweep nauwelijks vooruit te krijgen en ik wist echt niet hoe ik hier verandering in moest krijgen.

Toen kwam ik in gesprek met Linda. Ze gaf aan dat een paard een vlieg op zijn lijf voelt, en dus een lichte beenhulp zeker moet voelen. Linda helpt ons nu. Mijn paard leert om sensibeler te worden voor mijn hulpen en ik leer af om telkens hulpen te geven en aan de teugels te zitten.

Ik vind het super leuk en ik merk dat het ons als combinatie helpt. We leren elkaar beter kennen. Linda helpt ons om nu een basis te leggen, zodat we alles op een ontspannen manier kunnen gaan doen.

Annelies & Esplendor

Ik coach je om een goede leider te zijn voor je paard, coach je naar wederzijds vertrouwen en train je in het geven van fijne hulpen.

In zes maanden tijd ga ik jou met je paard coachen en trainen. Jij leert om met vertrouwen en fijne hulpen je paard te rijden. Je paard leert zelfstandig te bewegen zonder constante beenhulpen en zonder dat het zwaar aan de teugels hangt. Je paard gaat leren om zichzelf te verzamelen op een voor hem natuurlijke manier, zodat hij het ruitergewicht goed kan dragen.

In een periode van 6 maanden krijg je 12 fysieke lessen bij jou op stal* op zaterdag of zondag. En iedere week op woensdagavond een online groeps call met al mijn studenten waarin ik vragen beantwoord of een theorieles geef. Dit is een intensieve training waarvan ik verwacht dat je actief meedoet en je regelmatig oefent met je paard.

*binnen een straal van 50 km (ong. 45 auto minuten) vanaf Zutphen. Woon je verder weg, mail me dan om de mogelijkheden en reiskosten te bespreken.

paardrijles
Linda met Juno tijdens een trainingsweekend in 2011

De verandering start zodra jij met je paard meedoet met deze intensieve training Natuurlijke Rijkunst. Maak je droom waar en werk aan jouw leiderschap, wederzijds vertrouwen en verzameling van je paard.

Fase 1 – Leiderschap

In deze eerste fase werken we aan jouw leiderschap, het letterlijk leiden van je paard, je persoonlijke ruimte, grondwerk in liberty en grondwerk aan de hand.

Fase 2 – Rijden

In deze tweede fase werken we aan de beenhulpen en teugelhulpen onder het zadel, het rijden van overgangen, stelling en buiging, het voorwaarts neerwaarts rijden en het ondertreden van het binnen achterbeen ter voorbereiding van de verzameling.

Fase 3 – Verzameling

Om de ruiter goed te kunnen dragen, moet het paard zich kunnen verzamelen. In deze fase werken we daarom aan het versterken van de achterhand van het paard door middel van de oefeningen schouderbinnenwaarts en travers.

  • 6 maanden intensieve training Natuurlijke Rijkunst
  • 12 lessen bij jou aan huis of op stal*. Een les per 14 dagen op zaterdag of zondag
  • Iedere woensdagavond een groeps call met al mijn studenten om je vragen te stellen en van elkaar te leren, aangevuld met theorieles.
  • De intensieve training Natuurlijke Rijkunst kost € 1140,- als je een keer betaald of € 210,- voor 6 maandelijkse termijnen. Dat is dus een totaalprijs van € 1260,- bij betaling in termijnen.
  • Intake door middel van een (telefoon)gesprek en het invullen van de intake vragenlijst

*binnen een straal van 50 km (ong. 45 auto minuten) vanaf Zutphen. Woon je verder weg, mail me dan om de mogelijkheden en reiskosten te bespreken.

Voor wie is de intensieve training Natuurlijke Rijkunst geschikt?

Voor volwassen ruiters met een eigen paard die vast lopen in de training en graag intensief aan de slag willen om opnieuw te leren paardrijden. Ruiters die actief zichzelf en hun paard willen verbeteren. Dit is een intensieve training waarvoor je tussen de lessen door zelf moet trainen met je paard. Iedere woensdagavond kun je vervolgens vragen stellen, als je tegen zaken aanloopt. Actief meedoen met deze groeps calls op woensdagavond zorgt voor nog meer begrip en inzicht in de theorie.

Ik heb geen bezwaar tegen lesgeven in een buitenbak, wel vind ik het prettig als we de rijbaan voor onszelf hebben of het in ieder geval niet te druk is.

Deze training is geschikt voor ruiters van alle disciplines. Ik raad je wel af om tijdens deze 6 maanden wedstrijden te rijden. Dit gaat ten koste van de snelheid waarmee jij en je paard de nieuwe methode eigen kunnen maken. Je leert de beenhulpen en teugelhulpen anders te gebruiken en je paard leert om zelfstandig te bewegen. Deze verandering van patronen kost tijd en energie van jullie beide. Door tussendoor op de oude voet verder te gaan in je wedstrijd training en het rijden van wedstrijden, verstoor je het leerproces van zowel jezelf als van je paard.

Ik train en coach alleen ruiters die naar het welzijn van hun paard kijken. Zowel de omgang als de huisvesting van hun paard. Staat jouw paard hele dagen binnen, dan raad ik je aan om eerst op zoek te gaan naar een paard waardige huisvesting. Er zijn op deze website diverse blogs te vinden over hoe paarden in mijn ogen gehuisvest zouden moeten worden. Een gezond paard zou minimaal 6 uur per dag buiten in kudde verband moeten kunnen bewegen en voldoende ruwvoer eten.

Mail me nu om een intake gesprek te plannen! Linda@debuitenruiter.nl

training natuurlijke rijkunst
Lacos en Amarok, de eerste ontmoeting tussen de beide heren.