De allerbeste manier om je paard uit de wei te halen, zonder dat hij wegloopt

Paarduitdeweihalen

Je hebt eindelijk tijd in je drukke schema en je hebt zin om te rijden. Als je dan je paard uit de wei komt halen, loopt hij weg. Daar sta je dan met je goede zin om te rijden en je halster in de blubber. Hoe ga je hiermee om? Wat kan jij doen om je paard uit de wei te halen, zonder dat je achter hem aan hoeft te jagen.

Paarduitdeweihalen
De beste manier om je paard uit de wei te halen, zonder dat hij van je weg loopt.

Vanaf het moment dat jij je paard uit de wei haalt begint jullie interactie. Hoe stel jij je op naar je paard toe? Neem je de drukte van alledag mee de wei in? Ben je wel in het hier en nu met je gedachten? Hoe benader jij je paard?

Stel je voor dat jij het paard bent… Je staat heerlijk te grazen in het zonnetje, met om je heen je kudde. De vogels fluiten in de bomen, er is een klein briesje en in de verte hoor je een auto langsrijden. 

Dan zie je opeens vanuit je ooghoek een gespannen figuur op je afstappen in een rechte lijn… Je prooidier instinct slaat alarm. 

De interactie met jouw paard gaat waarschijnlijk mis door de manier waarop jij je paard benaderd. Lees bovenstaande zin nog eens: “Dan zie je opeens vanuit je ooghoek een gespannen figuur op je afstappen in een rechte lijn” 

Paarden zijn prooidieren die in een fractie van een seconde moeten beslissen of  beweging buiten de kudde gevaar is of niet. Als jij “opeens” opduikt, geeft dit een alerte reactie. Van daaruit gaat een paard bepalen of jij gevaar bent of niet.

Paardkomtnaarjetoe
Lacos komt naar mij toe lopen en toont daarmee dat hij graag samen aan het werk wil.

Breng jij vervolgens de “spanning” mee, die jij ervaart in het dagelijkse leven, dan reageert jou paard daar afwijzend op. 

Loop jij dan ook nog eens “in een rechte lijn” op je paard af. Dan slaat zijn prooidier instinct alarm. Roofdieren besluipen hun prooi namelijk in een rechte lijn. Daarbij zijn ze gefocust op hun prooi en dus dragen ze geconcentreerde spanning in hun lijf.

Hoe geweldig je band ook is met je paard en hoe goed je hem ook hebt opgeleid, bij deze manier van benadering zal hij afwijzend reageren.

Wat kan jij doen om jou houding te verbeteren en zonder moeite je paard uit de wei te halen?

Ervan uitgaande dat jou paard het in principe leuk vindt om met jou op pad te gaan. Zijn dit de stappen die je kunt volgen om je eigen houding te verbeteren.

  • Zet je voeten stevig op de grond op schouderbreedte, concentreer je op de grond onder je voeten.
  • Haal adem naar je buik. Om jezelf te helpen kun je je hand plat op je buik leggen. Voel dat je buik naar voren gaat als je inademt en naar achter als je uitademt. 
  • Buig je knieen licht, zet ze dus niet op slot, maar voel dat ze buigzaam zijn.
  • Doe hetzelfde met je heupen. Volg in gedachten de lijn van het getal acht in de beweging van je heup. Denk aan een salsa danser als je deze beweging lichtjes maakt.
  • Draai kleine rondjes met je schouders om ze los te maken. Draai ze zowel naar voren als naar achteren.

Je hoeft niet super sexy te staan dansen bij de poort van de wei om je paard te lokken, de bewegingen kunnen heel minimaal zijn. Het is alleen bedoeld om jou bewust te maken van de spanning die je meedraagt in je lijf. Door je knieen, heupen en schouders licht te bewegen en je ademhaling te controleren, breng je rust in je lijf en hoofd.

Parduitweihalen

Merk je dat je niet meer denkt aan je te lange to-do lijst, die volgende afspraak of wat je zult koken vanavond?

Kijk naar je paard en zie hoe heerlijk hij staat te grazen. Vanuit die rust wil je hem benaderen en hem uit de wei mee nemen. Als je genoeg tot rust bent gekomen om de wei in te gaan, loop in een zig zaggende lijn naar je paard toe. Zonder je blik op hem te focussen. Daarbij let je wel op zijn lichaams houding. 

Draait hij van je weg met zijn oren en hoofd? Stop! Kijk de andere kant op, haal weer diep adem naar je buik en laat een kant van je heup zakken door je knie te buigen. Wacht rustig af tot hij zijn hoofd weer in jou richting draait.

Door je paard te respecteren op het moment dat hij jou benadering niet fijn vindt, geef je hem vertrouwen.

Wees geduldig, je paard bepaalt het tempo en als het een uur duurt en je daardoor geen tijd meer hebt om te rijden, heb je toch gewonnen. Namelijk het vertrouwen van jou paard in jou. 

Kijkt je paard je weer aan, dan loop je verder in de zigzaggende beweging naar hem toe. Zodra je op korte afstand bent, steek je je hand toe, met de rug naar boven, zodat hij daaraan kan ruiken. Reageert hij hierop door zijn neus naar voren te steken en misschien zelfs een stap in jou richting te zetten? Woohoo! Dan kun je trots zijn! Het is je gelukt om zonder opjagen en strijd je paard in de wei te benaderen.

Beloon hem en doe rustig het halster om.

Beloon het liefste met je stem en een kriebeltje in de manen of op de hals. Vanuit rust en vertrouwen de interactie met je paard beginnen heeft mijn voorkeur. Ik sta dualistisch tegenover voedsel beloning bij paarden. En ben er zeker geen voorstander van om bij het uit de wei halen te belonen met voedsel. Jij bent geen wandelende wortel…

De pro’s en contra’s van het toepassen van voedsel beloning bij paarden is “voer” voor een ander blog.

Wil je meepraten over veilig en met plezier buiten rijden of over de omgang met paarden? Wordt lid van de besloten Facebook groep “de Buiten Ruiters”.

Andere artikelen die je waarschijnlijk interesseren zijn:

ebook angstige ruiters
Download het eBoek “Angstige ruiters, Gespannen paarden”