De manier om je dressuur training te doorbreken en je paard te motiveren

dressuur training doorbreken en paard motiveren

Als jij een intensief dressuur training schema hebt en je merkt dat je paard geen zin meer heeft om hard te werken. Hij is niet meer vooruit te branden en hangt in de teugels. Probeer dan eens om de training te doorbreken met een buitenrit waarbij je de dressuur training in het bos oppakt.

Of vind jij dressuur ook zo saai? Rondjes rijden in de zandbak en eigenlijk nooit genoeg ruimte om even een sprintje te trekken na een paar intense oefeningen? Toch is dressuur de basis voor iedere vorm van de paarden sport of recreatie. Dressuur training is dus onmisbaar, maar de saaie rondjes in de bak kun je wel doorbreken.

Juist een paard dat mee naar buiten gaat moet gevoelig zijn op je hulpen.

Het is een stuk veiliger is als je paard kan halt houden bij het oversteken en reageert op je been hulpen als je een hek open maakt. Als die basis er is, kun je naar buiten en verder oefenen op ieder redelijk vlak zandpad.

dressuur training doorbreken en paard motiveren
Juno, mijn KWPN merrie, in training.
Foto door: Janneke Koekhoven

De aandacht van je paard afleiden met dressuur oefeningen tijdens de buitenrit

Lacos en ik houden niet van rijden in de buitenbak die we tot onze beschikking hebben. Daarom doen wij in het bos onze dressuur training. De energie die vrijkomt bij die Spanjaard van mij is enorm en daarvoor hebben we de open ruimte nodig. 

We kunnen op een bospad intense verzameling oefenen en daarna ontspannen door een explosie van energie in een stuk rengalop of door met een lang teugel volledig ontspannen door te stappen.

dressuurtraining doorbreken met een buitenrit
Ontspannen buiten rijden is een geweldige afwisseling van je dressuur training.

Droom je er niet stiekem van om in piaffe door het bos te paraderen?

Ieder zandpad of redelijk vlak bospad is geschikt voor dressuur training. Op bredere paden kun je wendingen om de achterhand oefenen of een schouder binnenwaarts. Heel veel mogelijkheden dus, die veel meer afwisseling geven en je normale dressuur training doorbreken

Doordat je meer open ruimte hebt, kan je paard geneigd zijn om te gaan versnellen. Oefen daarom om zelf rustig en ontspannen te blijven. Let op je ademhaling en je houding. Duik niet in de focus op de oefening die je wilt uitvoeren, maar houdt een open blik op de omgeving. Daardoor verstijf je zelf minder en zal je paard ook meer ontspannen blijven. Luister naar de vogels en de wind in de bomen en ondertussen vraag je rustig van je paard om een schouder binnenwaarts. 

Grote kans dat jouw paard de eerste keer niet begrijpt wat je wil. In de bak verwacht hij deze oefeningen en buiten rijden is voor lange teugels en ontspanning in zijn ogen.

Wees geduldig en verwacht niet bij de eerste keer de beste uitvoering. 

Sommige paarden zijn buiten zo bezig met hun omgeving dat ze eigenlijk bijna geen aandacht hebben voor hun ruiter. Juist door deze dressuur training vraag je hem de aandacht weer bij jou neer te leggen.

Zodra je paard gewend is aan dressuur training in het bos, kun je dit gaan gebruiken als afleiding bij spannende momenten. Vraag om zijn aandacht als hij gespannen raakt of is geschrokken. Op die manier kun je de rust weer terug krijgen en veilig verder rijden.

dressuur training op het zandpad in het bos
Dit zandpad is ideaal voor dressuur training. Ga vaker naar buiten met je paard en houd hem gemotiveerd

Wil je graag eens mee met de BuitenRuiter? Schrijf je in!

Welke dressuur oefeningen doe jij tijdens de buitenrit? Vertel het me in de comments.

4 Comments on “De manier om je dressuur training te doorbreken en je paard te motiveren”