De ideale manier om je paard te stallen

Ideale manier paard stallen

De ideale manier om je paard te stallen en hem mentaal en fysiek gezond te houden

De ideale manier om je paard te stallen is gebaseerd op het natuurlijke gedrag van wilde paarden. Wilde paarden leven in kuddes op grote grasvlaktes (prairie, steppe, poesta, toendra), daar grazen ze 12-20 uur per dag. Ze nemen een hap gras en zetten een stap naar de volgende pluk gras. Ook wel “hapje stapje” genoemd. 

Ideale manier paard stallen

Door deze migrerende beweging voorwaarts, eten wilde paarden niet waar ze mesten. Het gras heeft tijd om bij de komen voor er een volgende kudde grazers overheen komt. Hierdoor voorkomen ze herbesmetting met parasieten die ze bij zich dragen.

Paarden hebben een maag met een constante aanmaak van maagzuur om de grote hoeveelheid ruwe prairie grassen, kruiden en twijgjes te kunnen verteren. Deze hoeveelheid maagzuur wordt ook geproduceerd bij een paard dat de hele dag op stal staat. Paarden hebben dus een constante aanvoer van ruwvoer nodig omdat ze anders maagzweren kunnen ontwikkelen. Je paard op stal drie keer per dag een plak ruwvoer geven is dus niet voldoende.

Onze Hollandse weides zijn veel rijker in voedingswaarde dan de prairiegrassen. 

De rijke Hollandse weides zijn ideaal voor koeien die veel melk moeten produceren, maar niet zo geweldig voor onze paarden. Insuline resistentie, exceem en hoefbevangenheid zijn welvaartsziektes die deels voortkomen door het te rijke gras. Met name het fructaangehalte in het weidegras en de bemesting met anaerobe gier van varkens en koeien zijn de boosdoeners.

Paarden zijn kuddedieren en het sociale kuddegedrag is erg belangrijk voor hun mentale welzijn. 

Het sociale kuddegedrag kunnen wij als mens niet vervangen, hoe graag we dat ook zouden willen. We zien ons paard als ons maatje en onze beste vriend. Paarden communiceren met ruim 200 lichaamssignalen per minuut en wij als mens kunnen er maar een paar begrijpen. Laat staan alle ruim 200 ontdekken. Sociaal kuddegedrag voorziet in speel en groom momenten en leert paarden de hierarchie van de kudde. 

De ideale manier om je paard te stallen moet dus voorzien in sociaal kuddegedrag, 12-20 uur ruwvoer eten en voldoende beweging.

Paarden die 23 uur per dag op stal staan en een uurje met jou in de binnenrijbaan mogen rijden, worden niet voorzien in sociaal kudde gedrag, 12-20 uur ruwvoer eten en voldoende beweging. Het is dan ook niet verassend dat deze paarden allerlei soorten stalgebreken en fysieke problemen ontwikkelen. Stel je voor dat jij 23 uur in de toilet wordt opgesloten en een uur aan het werk moet en dan mag je niet praten met je collega’s.

Wat is dan wel de ideale manier om je paard te stallen?

Gelukkig zijn er steeds meer paardenmensen die zich realiseren dat paarden beter niet de hele dag op stal kunnen staan. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van stallingsvormen die aansluiten bij het wezen paard. Deze vormen van stalling voor je paard voorzien in sociaal kuddegedrag, voldoende ruwvoer en voldoende beweging.

HIT actief is een ideale vorm van stalling voor je paard

HIT actief voerstation
Lacos in het ruwvoer station van de HIT actief stalling

HIT actief is een stallingsvorm die vooral voor maneges en grotere stallen geschikt is. De paarden staan in een kudde buiten in een ruime paddock. Verdeeld over de paddock staan ruwvoer en krachtvoer stations waar de paarden zelf in en uit kunnen lopen en ongestoord kunnen eten. Via een chip bovenin de halsspier van het paard weet het computer systeem welk paard er in het voerstation staat en hoe lang en hoeveel voer dat paard krijgt. Dit geeft rust in de kudde en geen voernijd. Hierdoor kunnen verschillende typen paarden met verschillende voerbehoeftes samen in de kudde leven.

Om paarden te stimuleren om voldoende te bewegen worden de drink plaats, de voerstations en de schuilstal op ruime afstand van elkaar geplaatst.  Verder is er ruimte om te spelen, te rollen en wordt er met regelmaat voorzien in weidegang voor de afwisseling. 

Lacos staat in een HIT actief stalling. Hij speelt met de ruinen in de kudde en heeft een groepje merries waar hij veel mee optrekt. Lacos was 13 jaar toen ik hem hier stalde en moest eerst leren zelf het voersysteem in te lopen. Na het eten moest hij er ook door het poortje weer uit. Zelf het poortje openduwen was het moeilijkste om te leren. Nadat hij dit zonder moeite deed, ging hij de kudde in.

Paddock Paradise is een ideale vorm van stalling voor je paard

Paddock Paradise is een vorm van stalling die redelijk makkelijk in iedere wei ingepast kan worden. Door een rondgang te maken om de weides heen worden de paarden gestimuleerd om in beweging te blijven. Deze vorm van stalling is ideaal voor zowel particulieren met een kleine kudde als een grote kudde in een manege of pensionstalling. 

De ruwvoer stations, de waterbak, de liksteen en de schuilstal staan verdeeld over de rondgand en alle paarden hebben er de mogelijkheid om samen uit de ruwvoer stations te eten. Je bent in dit systeem niet afhankelijk van een computersysteem en paarden hoeven dus niet gechipt te worden. 

Een Paddock Paradise wordt vaak aangevuld met een zandbak om te rollen en te spelen, een modder-/waterpoel en soms wordt er gekozen voor verschillende soorten verhanding op de paden. Weides in het midden kunnen met regelmaat opengezet worden voor de afwisseling. En als er hoogte verschil is op het pad stimuleert dit de paarden extra spiergroepen te gebruiken.

Paddock paradise

Juno, Nina en Rinse stonden met z’n drieeen in een paddock paradise op onze eigen wei. Een relatief kleine wei van 3000m2, kun je dus al tot paddock paradise maken. Dit houdt de paarden bezig en het gras wordt niet kapot gelopen. Iedere dag zette ik een een klein stukje van de wei open voor de afwisseling.

Hoe stal je je paard als je niet een HIT actief stalling of Paddock Paradise in de buurt hebt?

Heb je niet de mogelijkheid om je paard te stallen in een HIT aktief stal of Paddock Paradise, zorg er dan in ieder geval voor dat je paard niet alleen staat. Je paard het grootste deel van de dag buiten kan lopen in een wei of paddock en de hele dag ruwvoer ter beschikking heeft.

Paarden kunnen gerust dag en nacht buiten staan, hun vacht beschermt ze tegen de weersinvloeden. Een plek waar ze in de schaduw kunnen staan en uit de wind en regen is wel belangrijk. Kun je geen schuilstal op de wei zetten, zorg dan voor windvangers in de vorm van bomen en struiken. Langdurige regen in combinatie met wind vergt veel energie van je paard. In de zomer staan ze graag in de schaduw op het heetst van de dag.

Ideale manier stalling paard
De ideale manier om je paard te stallen en hem mentaal en fysiek gezond te houden

Zet je je paard toch op stal, zorg dan voor een bodembedekker die veel vocht opneemt, waar ze zacht op kunnen liggen en niet op uitglijden. Stro is ideaal omdat ze daar ook van kunnen eten als ze geen ruwvoer meer hebben. Sommige paarden kunnen niet tegen de schimmelsporen in het stro, voer ze dan de hele dag ruwvoer om maagzweren te voorkomen. Tralies of openingen tussen de stallen geeft paarden de mogelijkheid voor een beetje sociaal contact met elkaar.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regels. 

Een paard dat op rust moet staan vanwege blessures of misschien heb je een hengst. Hengsten kunnen niet in de kudde staan met merries omdat ze die dan gaan verdedigen tegen indringers (dus ook tegen jou) en ze de merries zullen dekken. Hengsten kunnen soms wel in een kudde met andere hengsten en ruinen, maar dit is afhankelijk van hun gedrag. Voor een hengst moet je dus een andere oplossing bedenken. Een schuilstal met ruime uitloop, weidegang en sociaal contact met andere hengsten en ruinen is belangrijk voor ze om hun energie kwijt te kunnen.

Hoe heb jij je paard gestald staan? Deel het in de comments. Wil je meepraten en je mooiste buitenrit foto’s delen met andere Buiten Ruiters? Wordt dan lid van de Facebook groep “de Buiten Ruiters”.