De beste tips voor veilig paardrijden en heerlijke buitenritten

tips veilig paardrijden

Paardrijden is heerlijk en het maken van buitenritten helemaal. Maar paardrijden is ook een gevaarlijke sport. Onze viervoeters hebben “a mind of their own”. Hoe kunnen we voorkomen dat er ongelukken gebeuren? En hoe kunnen we onszelf beschermen tegen ongevallen? In dit blog geef ik je tips voor veilig paardrijden en heerlijke buitenritten.

tips veilig paardrijden
De beste tips voor veilig paardrijden en heerlijke buitenritten.
Zorg voor vertrouwen tussen paard en ruiter.

Paarden zijn kuddedieren, prooidieren en vluchtdieren. Kuddedieren willen graag bij de kudde blijven, niet te ver achterop raken en al helemaal niet graag alleen op pad gaan. Als prooidier zijn ze kwetsbaarder voor aanvallers als ze alleen zijn of achterop raken. De eerste schrikreactie van een paard is de vluchtreactie. Ze beginnen te rennen zonder na te denken, zolang het maar weg is van het gevaar.

Natuurlijk zijn er in de Nederlandse bossen geen directe grote gevaren voor paarden zoals er gevaren zijn voor wilde paarden. Toch werkt het instinct van jouw paard precies hetzelfde. Door middel van opvoeding en opleiding kun jij jouw paard leren om jou als goede leider te zien waardoor er vertrouwen ontstaat  tussen paard en ruiter.

Veilig paardrijden begint bij vertrouwen tussen paard en ruiter

Hoe kunnen we voorkomen dat er ongelukken gebeuren? Dit doen we door onszelf als leider neer te zetten. Vertrouwen van je paard in jou als leider is de basis voor het paardrijden. Welke tak van de paardensport je ook kiest, zolang jij niet de leider bent, kun je niet veilig paardrijden.

Om een groot dier als een paard te kunnen leiden kun je geen brute kracht gebruiken, dat doe je vanuit wederzijds vertrouwen in jou als leider. Vanuit die autoriteit bouw je het vertrouwen op en bepaal jij de richting en het tempo tijdens alles wat je doet samen met je paard.

kudde paarden
paarden zijn kuddedieren

Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen ongevallen? Zorg voor passende rijkleding, een cap en als het nodig is ook een bodyprotector. Passende rijkleding is rijkleding die past en je beschermt tegen de weersomstandigheden, niet schuurt en je ongemak bezorgd tijdens het rijden. En zeker niet flappert en klappert tijdens het rijden. Sommige paarden schrikken erg van klapperende rijkleding. 

Rijlaarzen of rijschoenen hebben altijd een hak. De hak zorgt ervoor dat je niet met je voet door de beugel heen schiet en op die manier met je voet klem komt te zitten. Zeker als het regent bestaat het gevaar dat je uitglijdt in je beugels en er met je voet doorheen schiet. Laarzen en chaps beschermen de binnenkant van je been tegen het schuren langs de beugelriemen, de singel en het zadel.

de buiten ruiter in de regen
Draag een cap!

Een cap is je goedkoopste verzekering. Zet hem op!

Je laat iemand weten waar je naartoe gaat, of op zijn minst dat je gaat buitenrijden. Verder neem je je telefoon mee met het geluid op stil en de batterij voldoende opgeladen. In je telefoon vul je medische noodnummers in, zodat de hulpdiensten weten wie ze moeten bereiken als er toch onverhoopt iets gebeurd.

Een tag aan je zadel of hoofdstel met jou telefoonnummer of dat van je eerste nood-contact persoon zodat je paard ook de gegevens bij zich draagt als hij ervan door gaat zonder jou.

Rijd je in de bebouwde kom langs de weg, zorg dan voor een reflector vest voor jou en eventueel een reflector deken voor je paard. Als je buitenritten gaat maken tijdens de wintermaanden en het vroeger donker wordt, het buiten een grauwe dag is of juist omdat de zon heel laag staat en de automobilisten verblind worden, dan wil je extra zichtbaar zijn en opvallen.

Veilig paardrijden
De beste tips voor veilig paardrijden en heerlijke buitenritten

Houd je aan de verkeersregels en blijf zelf ten alle tijden rustig tijdens de buitenrit. 

En een cap, had ik dat al gezegd? Eigenlijk kan ik het niet vaak genoeg herhalen… DRAAG EEN CAP. Veilig paardrijden begint bij vertrouwen tussen paard en ruiter…en het dragen van een cap. Zeker als je buitenritten maakt. Bijkomend voordeel is dat een cap je ook nog eens beschermt tegen takken van de bomen.

Misschien schrijf ik nog wel eens een blog over mijn aanvaring met die dikke beuk 2 jaar geleden. Waarbij ik de bovenkant van mijn heupbot brak. De moraal van dat verhaal kan ik je wel alvast verklappen. 

Ik droeg geen cap.. en paarden houden niet van overkapte ligfietsen die van achteren aan komen suizen. Wil je meer weten over wie ik ben? Lees dan “Over ons”

Lees verder hoe je omgaat met spitsuur in het bos op een zonnige zondag.

Wil je mee praten en jouw tips&tricks delen met andere Buiten Ruiters, meld je dan nu aan voor de besloten Facebook groep “de Buiten Ruiters”.

ebook angstige ruiters
Download het eBoek “Angstige ruiters, Gespannen paarden”