Wat is een halve ophouding?

halve ophouding

Wat is een halve ophouding en hoe leer ik mijn paard dit?

Met een halve ophouding willen we het paard vragen om in hetzelfde takt te blijven terwijl het zijn zwaartepunt naar achteren brengt.

Als je geen idee hebt wat ik hierboven opschreef, dan kan ik beter beginnen met je uit te leggen wat een hele ophouding is. En met de uitleg waar het zwaartepunt van je paard ligt en waarom we het naar achteren willen brengen. En ook de begrippen tempo en takt zal ik uitleggen.

Dit zal een vrij technisch blog worden, daarom vul ik het aan met beeldmateriaal uit een van de maandelijkse masterclasses. Ik raad je aan om deze te kijken. De bijbehorende podcast aflevering kan je verdere verduidelijking bieden. Luister deze dus ook.

Wat is een hele ophouding?

Met een hele ophouding bedoelen we dat jij het paard inhoudt van stap naar halt, van draf naar stap of van galop naar draf. We houden het paard dus in en veranderen van gang. Daarmee gaan we dus een gang langzamer rijden. We veranderen daarmee het takt.

Wat is takt en wat is tempo?

De takt is het ritme waarmee de benen opgetild en neergezet worden door het paard. Oftewel de gang van het paard, stap, draf en galop. Het tempo is de snelheid binnen een bepaald takt. Een voorbeeld is de arbeidsdraf en de uitgestrekte draf. Dit is beide het takt draf, maar het tempo is verschillend.

De stap is een viertakt gang, de draf een tweetakt gang. In stap worden alle vier de benen afzonderlijk opgetild en neergezet. In de draf worden de diagonale voor-en achterbenen gelijktijdig opgetild en neergezet.

Wist jij dat lichtrijden is uitgevonden ten tijde van Napoleon? De grote groepen soldaten te paard die naar het front moesten waren nauwelijks opgeleid. Om de ruiter en het paard te ontlasten op die lange afstanden, werd er licht gereden. Als het buiten voorbeen naar voren gaat, wordt ook het binnen achterbeen opgetild. Door op dat moment te gaan staan ontlast de ruiter het binnen achterbeen. Het binnen achterbeen kan dan toch verder onder de massa gezet worden.

trainen jong paard
Amarok en Lacos, mijn Spaanse vriendjes.

Veel ruiters weten niet wat een halve ophouding is of waarvoor we dit gebruiken

Veel ruiters weten niet wat een halve ophouding is of waarvoor we dit gebruiken. Er wordt je geleerd dat je een kneepje in de teugel moet geven om je paard “rond” krijgen. Wat vervolgens leidt tot paarden die te diep in de krul lopen en niet een goede zelfhouding leren.

Een halve ophouding is bedoeld om je paard te vragen om het zwaartepunt naar achteren te vragen, zonder te veranderen van takt. Waarom willen we het zwaartepunt naar achteren? Omdat de achterbenen van je paard grote spiergroepen bevatten en zich goed kunnen buigen. Terwijl de voorbenen steil zijn en veel kwetsbaarder voor blessures.

Als ruiters zitten we op de rug van het paard en vaak vrij ver naar voren, waardoor er meer gewicht komt op de steile voorbenen

Als ruiters zitten we op de rug van het paard en vaak vrij ver naar voren, waardoor er meer gewicht komt op de steile voorbenen. Het hoofd van het paard is zwaar en drukt ook nog eens op de voorhand. Dus als we willen dat onze paarden ons op een gezonde manier kunnen dragen moeten we de achterbenen aan het werk zetten. Daar zit de draagkracht van je paard. Het zwaartepunt moet dus zo gebalanceerd worden dat het grootste deel van het gewicht van de ruiter en het paard gedragen zal gaan worden door de sterke achterbenen.

De meeste paarden doen wat dan het makkelijkste is, namelijk de hals iets opkrullen

We gebruiken diverse oefeningen om het paard sterker te maken en het zwaartepunt naar achteren te brengen. Zoals bijvoorbeeld schouder binnenwaarts en travers. Vervolgens leren we het paard om binnen een takt door middel van een halve ophouding de zelfhouding te verbeteren. Dus het zwaartepunt naar achteren te brengen.

Een jong paard of een paard dat pas een beetje doorgereden is en nog nooit echt dressuurmatig goed getraind is, begrijpt met de halve ophouding niet. De meeste paarden doen wat dan het makkelijkste is, namelijk de hals iets opkrullen. Dit lijkt mooi voor de leek om naar te kijken, maar dit is geen gezonde zelfhouding voor je paard.

Linda Lacos buiten ruiter
Linda en Lacos

Hoe leer jij je paard dan een halve ophouding aan op de juiste manier?

Ten eerste moet je zelf begrijpen hoe de biomechanica werkt en waar we naar op zoek zijn in de dressuur. Kijk daarvoor naar de masterclass.

Ten tweede ga je eerst je paard een hele ophouding aanleren. Vanuit deze hele ophouding leren we het paard zijn zwaartepunt naar achteren te balanceren en dat breiden we langzaam uit naar een fijne licht hulp die we halve ophouding noemen.

Begrijpt je paard dit, dan kun je in de stap gaan balanceren met je hele ophouding tot een halve ophouding

Mijn studenten leer ik om aan te stappen en zodra het paard het hoofd laat zakken door de schoftlijn, laat ik ze halthouden en vervolgens achterwaarts stappen. Automatisch brengt het paard het hoofd omhoog. Dat is goed, want we willen het hoofd niet te diep hebben. Het zware paardenhoofd trekt als het ware het zwaartepunt naar voren.

Vervolgens laat ik ze aanstappen, halthouden, het gewicht naar achteren balanceren en wegstappen voordat het paard daadwerkelijk achteruit stapt. Let erop dat je altijd weg stapt vanuit het binnen achterbeen. Dus spoor je ook alleen aan met jouw binnen been.

Begrijpt je paard dit, dan kun je in de stap gaan balanceren met je hele ophouding tot een halve ophouding. Kun jij je paard vragen om het gewicht al naar achteren te laten verplaatsen terwijl het blijft stappen? Uiteraard kun je dit daarna uitbreiden naar de draf en de galop. In iedere gang of takt, zal je deze hulp opnieuw moeten bevestigen.

neck rope rijden

Wil je meer weten over de vier basis hulpen, binnen teugel, buiten teugel, binnen been, buiten been?

Wil je meer weten over de vier basis hulpen, binnen teugel, buiten teugel, binnen been, buiten been? Kijk dan naar mijn video cursus Neck Rope rijden. Sowieso zal het rijden op een neck rope je helpen om je paard met nog fijnere hulpen te verzamelen.

Overigens is achterwaarts een teugel hulp en zit hulp en nooit een beenhulp. De beenhulp is juist een voorwaartse hulp. Je maakt het jezelf verder in de dressuur heel moeilijk als je een beenhulp gebruikt bij het achterwaarts gaan. Ook zal je paard niet begrijpen of je nu verder naar achter wilt of juist naar voren. Wees daar consequent en helder in.

De Masterclass van Juli 2021 waarin ik uitleg waar we naar zoeken als ik het heb over het zwaartepunt naar achteren verplaatsen. Een goede basis om de uitleg over de halve ophouding te begrijpen.

Gratis mini cursus: Neck Rope rijden

neck rope rijden

Jij hebt altijd al de vrijheid willen voelen van rijden op een neck rope…

Wist jij dat de meeste paarden het super leuk vinden om te rijden op een neck rope? Ze genieten allemaal van de extra vrijheid aan hun hoofd. Alleen dat zou al een goede reden zijn om het eens te proberen. Nog meer plezier in je training met je paard.

In mijn gratis mini cursus Neck Rope Rijden leer ik je de 4 basis hulpen en leg ik je uit hoe je deze hulpen gebruikt bij het rijden op een neck rope. Als jij altijd al eens de vrijheid hebt willen voelen van rijden met een neck rope, dan is dit je kans!

neck rope rijden
Linda en Lacos in galop met alleen een neck rope. Het lijkt moeilijker dan het is, jij kan dit ook!

Samen met Lacos leg ik je exact uit waarvoor je de verschillende hulpen gebruikt met teugels. En vervolgens hoe je dan stuurt met alleen een neck rope. Waarom denk je dat ik er altijd op hamer bij mijn studenten dat ze hun handen bij elkaar moeten houden? Omdat jij je paard moet leren wijken voor druk van de buiten teugel.

Je neck rope is de buiten teugel…

In de mini cursus leg ik je eerst uit hoe je de 4 basis hulpen gebruikt vanaf de grond met hoofdstel, daarna onder het zadel met hoofdstel en vervolgens met een neck rope vanaf de grond en daarna vanuit het zadel.

De bloopers heb ik er in gelaten… Waarom? Omdat ik wil dat jij ziet dat het bij mij ook niet vlekkeloos gaat. En het is ook leuk is om een beetje om mij en Lacos te kunnen lachen terwijl je zit te kijken.

Rijden met een neck rope lijkt moeilijker dan het is. Jij kan dit ook!

Heb je de gratis mini cursus bekeken en al geprobeerd om met je paard aan de slag te gaan, maar je durft niet? Bel, mail of app me dan om te overleggen wat er mis gaat en waarom je dit niet durft. Misschien wil je dit wel heel graag leren, maar liever geen fouten maken. In dat geval geef ik je graag les en leer ik je rijden op een neck rope onder begeleiding met jouw eigen paard.

Hiervoor geef ik de training Natuurlijke Rijkunst. Daarin leer ik je horsemanship en de academische rijkunst combineren. Zonder te micro managen leer ik je plezier te hebben met je paard. De dressuur gebruiken als heil gymnastiek om jouw paard sterker te maken. De hulpen zo op elkaar af te stemmen dat jullie met fijne hulpen kunnen verzamelen en ook met een neck rope kunnen rijden.

Angstige Ruiters en Gespannen Paarden

angstige ruiters gespannen paarden

Angst bij ruiters die graag willen buiten rijden met hun paard is een veel voorkomend probleem

Angstige ruiters en gespannen paarden is mijn eBoek over dit veelvoorkomende probleem. Angst bij ruiters die graag willen buiten rijden met hun paard, maar zelfs angst bij het rijden in het algemeen. Hoe kom jij over je angst heen en hoe zorg jij ervoor dat je paard zich buiten ook rustig gedraagt?

In mijn eBoek deel ik mijn ervaring met Angstige ruiters & Gespannen paarden. Je krijgt 5 tips die je zelf toe kan passen in je training.

ebook angstige ruiters

De angst van de ruiters komt voort uit het verlies van de controle over de richting en de snelheid van het paard. Gespannenheid bij paarden komt voort uit het gebrek aan vertrouwen in de ruiter als hun leider. Vaak is de angst die ontstaat bij ruiter en paard een kip en het ei verhaal. De ruiter is bang geworden omdat het paard zo onstuimig is. Het paard wordt nerveuzer omdat de ruiter de leiding niet neemt.

Hoe kunnen we de vicieuze cirkel van angstige ruiters en gespannen paarden doorbreken?

Hoe kunnen we de vicieuze cirkel van angstige ruiters en gespannen paarden doorbreken? En hoe kunnen de ruiter en het paard weer samen laten werken vanuit wederzijds vertrouwen? Dat is waar mijn eBoek over gaat en waar mijn Leiderschap Lessen over gaan.

Als jonge meisjes droomden we allemaal over galopperen door weiland en over zandvlaktes. Onze haren in de wind en het liefste zonder zadel en hoofdstel. Tegenwoordig zijn we volwassen, kennen we de gevaren die de wereld en zijn we al wel eens van het paard gevallen. We durven niet meer te dromen over het galopperen met onze haren in de wind…

buiten ruiter inspiratie

En dat is jammer, want ook jij kan over je angst heen komen en de controle terugkrijgen

Het begint met het nemen van de leiding over de situatie. Als ruiter ben jij degene die onze mensenwereld en het verkeer begrijpt en overziet. Je kunt van je paard niet verwachten dat hij de leiding kan nemen en tegelijkertijd in volle rust en vertrouwen door het verkeer kan manoeuvreren.

In een kudde geldt een hiërarchische structuur omdat dat de meest veilige methode om te overleven. Wij zullen ons zo moeten gedragen dat het paard op ons kan bouwen zoals ze dat in het kudde doen op de leidmerrie of hengst.

Een kudde paarden is een matriarchale structuur waar af en toe een hengst zich toevoegt om voor nageslacht te zorgen. De basis van de kudde bestaat uit de leidmerrie en haar dochters, jaarlingen en veulens. Alle jonge hengstveulens worden uit de kudde weggejaagd zodra ze vruchtbaar worden om inteelt te voorkomen.

De jonge hengsten sluiten zich aan bij bachelor groepen samen optrekken totdat ze een merrie of een kudde merries vinden.

De basis van een kudde bestaat dus uit merries. Ze worden ten alle tijden geleid door een leidmerrie en eventueel ook door een hengst. Als er een hengst de kudde leidt, dan zorgt de hengst voor ongeveer 77% van alle bewegingen die de kudde maakt. Dit zijn zowel stuwende als leidende bewegingen. Er kan door alle leden van de kudde vanuit de voorste positie geleid worden en is dit niet een typische plek voor merrie of hengst. Zelfs rang-lagere leden kunnen vanuit de voorste positie leiden. De kans dat ze gevolgd worden door anderen is wel kleiner.

ponykamp

In een kudde geldt een hiërarchische structuur omdat dat de meest veilige methode om te overleven.

Merries in kuddes zonder hengst zijn sociaal actiever, dan merries in kuddes waar er wel een hengst is. Soms leven er zelfs meerdere hengsten in een kudde. Als er meerdere hengsten in een kudde leven blijven de jonge merries vaak langer aangesloten bij de kudde. Ruinen zijn trouwens geen hengsten en gelden in een kudde ook niet als hengst.

De posities links en rechts van een paard zijn meestal posities van paarden van ongeveer hetzelfde hiërarchische niveau. Leiden vanuit deze posities vergt dus veel meer kennis en kunde van ons dan het leiden vanuit de voorste of achterste positie.

Op het moment dat je met jouw paarden tegen problemen aanloopt dan adviseer ik te starten met het leiden vanuit de voorste positie.

Op het moment dat je met jouw paarden tegen problemen aanloopt die komen doordat jij niet voldoende de leidersrol op je neemt, dan adviseer ik te starten met het leiden vanuit de voorste positie. Dat betekent dat vanaf dat jij je paard uit de wei, stal of paddock haalt dat het paard achter jou aanloopt. Laat je paard jou niet inhalen.

Grote kans dat jouw paard helemaal niet achter je aanloopt en je wel inhaalt. Anders zou je waarschijnlijk dit eBoek niet lezen. Hoe los je dit op zonder je te gedragen als een zilver rug gorilla die zich wild en agressief op de borst staat te kloppen?

Trek je wandelschoenen maar aan, want je gaat heel wat meters lopen vandaag!

Wil je meer weten om over jouw angst heen te komen? En ook weer ontspannen met je paard naar buiten kunnen? download dan hier het volledige eBoek Angstige Ruiters en Gespannen Paarden.

angstige ruiters gespannen paarden

Zodra je het eBoek hebt gelezen, kun je deze masterclass kijken voor een extra verdieping. ik geef hierin nog meer uitleg over met name de eerste tip in het eBoek. Waarom ik de prioriteit leg op 80% van het probleem en niet wil dat je gaat micro managen op de overige 20%.

De live masterclass van oktober 2021 over angstige ruiter en Gespannen paarden.

Het is absoluut mogelijk om zonder de confrontatie aan te gaan met je paard, jouw angst te overwinnen en je paard rustig te krijgen. In dit eBoek en deze masterclass geef ik je 5 tips die je daarvoor kunt toepassen. Lukt het je niet om er alleen doorheen te komen. Mail, bel of app mij dan om te overleggen waar het mis gaat. Ook kun je meer informatie vinden over mijn 1 op 1 trainingen op www.lindahofman.nl

Masterclass: Trainen van jonge paarden

trainen jonge paarden

Het trainen van jonge paarden vergt tijd, aandacht en heel veel geduld.

Geduld omdat je eerder te snel, teveel of te zwaar aan het werk gaat met je paard. Het trainen van jonge paarden wordt over het algemeen te snel gedaan. Het skelet is pas volledig uitgehard met 6 jaar en mentaal zijn paarden ook pas vanaf die leeftijd volwassen.

In de masterclass van september 2021 geef ik je mijn visie en tips voor het trainen van jonge paarden. Veel kijk plezier!

Dit is de Live Masterclass van September 2021 – Veilig en met plezier buiten rijden met je paard. Kijk iedere eerste zondag van de maand naar deze live masterclass. Ik geef tips en informatie en beantwoord vragen van kijkers. Jij kunt jouw vragen insturen via de mail, app of dm of je vragen stellen tijdens de live masterclass in de chat.
Wil je geen enkele masterclass missen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op dit kanaal.
trainen jong paard
vlnr: Amarok en Lacos mijn twee paarden.

Wil je nog meer weten over het trainen van jonge paarden?

Heb je zelf een jong paard dat je verkeersmak wilt maken of wilt inrijden? Luister dan naar de podcast afleveringen die ik hierover heb opgenomen. Kom je er zelf niet uit? Bel, mail of app me dan denk ik met je mee! Ga naar www.lindahofman.nl voor mijn lessen en trainingen.

Andere blog artikelen die aansluiten bij dit onderwerp zijn: Hoe wordt mijn paard verkeersmak

Amarok buiten ruiter
Amarok, mijn eigen jonge paard!

Ponykamp 2021 Weert

buiten ruiter ponykamp

Ponykamp 2021 in Weert was een succes met een abrupt einde.

#nooitteoudvoorponykamp #volwassenpaardenmeisjes

ponykamp weerterbergen
Uitzicht over de heide van de Weerterbergen door de oren van Lacos.
Ponykamp 2021 Weert

Speciaal voor volwassen paardenmeisjes organiseerde ik dit jaar samen met Annelies een ponykamp. Een midweek genieten van paarden, buiten rijden en gezelligheid. Deze eerste keer gingen we naar Weert.

Maandagochtend om 8:00 heb ik de paarden vrachtwagen opgehaald bij Anemone in Scherpenzeel om vervolgens weer terug te rijden naar de Steeg. Annelies en Mariet stonden al klaar en Kayleigh hielp ons om de hooinetten te vullen, de paarden en de bagage in te laden. Twee paarden in de vrachtwagen en een in de trailer erachter.

Rond 10:00 uur reden we weg en om 12:30 uur kwamen we aan in Weert bij Stal van Horne Hoeve.

Er was een mooi ruime wei gereserveerd voor Bacardi, Esplendor en Lacos. Hoewel wij verwachtten dat ze even flink uit hun dak zouden gaan, doken ze alle drie direct met hun neus in het gras. Zelfs de merries in de wei ernaast waren niet interessant genoeg.

Terwijl de heren genoten van hun lunch, was het tijd om voor onszelf te zorgen. Boodschappen doen, lunchen en inchecken in het vakantiehuisje. ‘s Middags was de binnenbak vrij voor ons en konden rijden. Annelies heeft direct het hoofdstel eraf gehaald en op de neck rope gereden in een nieuwe onbekende rijbak. Esplendor deed het geweldig.

De rest van de week was zo gepland dat we iedere ochtend een buitenrit zouden maken en iedere middag konden rijden in de binnenbak. We hebben het heel gezellig gehad, veel gekletst, paardenboeken gelezen, buiten gereden. Mariet heeft zelfs voor het eerst gegaloppeerd op Bacardi. Super knap voor iemand die pas met 50 jaar is begonnen met paardrijden en in het verleden bang was voor paarden.

Helaas bleek Esplendor woensdag ochtend voor vertrek van onze dagtocht een hoefzweer te hebben.

Helaas bleek Esplendor woensdag ochtend voor vertrek van onze dagtocht een hoefzweer te hebben. Hij liep hartstikke kreupel en had veel pijn. In eerste instantie was het niet duidelijk of het hoefbevangenheid of een hoefzweer was. Wel was duidelijk dat rijden met hem niet meer mogelijk was.

Terwijl Annelies verbijsterd heen en weer liep met Esplendor om te zien of hij echt kreupel was, waren Mariet en ik het er over eens dat er maar een correcte oplossing was voor dit probleem…

…Opladen naar huis en de dierenarts bellen onderweg.

Was de groep deelnemers groter geweest dan hadden we wellicht anders besloten, maar nu we met z’n drieën op pad waren, besloten we ook met z’n drieën naar huis te gaan.

Zo eindigden we het ponykamp op woensdagmiddag in de Steeg.

Esplendor is door de dierenarts onderzocht en de hoefzweer is nog niet open, wel heeft hij flinke pijnstilling en zijn hoef zo ingepakt zodat het een beetje zachter wordt en de ontsteking er makkelijker uit kan.

Reizen met paarden gaat niet altijd zoals we dat van te voren plannen. Wel is het onze verantwoordelijkheid om ten alle tijden de gezondheid van onze viervoeters in de gaten te houden en te handelen in hun bestwil. Natuurlijk is het jammer en hadden we alle drie liever het ponykamp afgemaakt.

Op het moment dat Esplendor weer fit is, plannen we iets passends om het ponykamp alsnog af te sluiten.

De ponykamp polo’s zijn in ieder geval een succes!

Komende winter gaan we weer op ponykamp, dit keer naar de kust. Wil jij mee of in ieder geval op de hogte gehouden worden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief lezers weten als eerste wat de plannen zijn.

In november 2020 reed ik met Lacos door ditzelfde gebied en overnachtte Lacos ook bij Stal van Horne Hoeve, lees hier verder: Paardvriendelijke manege in prachtig natuurgebied

Ponykamp podcast afleveringen

Ook tijdens het ponykamp heb ik iedere ochtend een podcast aflevering opgenomen. In onderstaande podcast afleveringen neem ik je mee in de dagelijkse gang van zaken achter de schermen van het ponykamp.

Masterclass: Stalling en Weidegang

ponykamp

Dit is de live Masterclass veilig en met plezier buiten rijden met je paard van juli 2021

Iedere eerste zondag van de maand om 12:00 is er een live Masterclass te bekijken op Youtube. Leuk als je er bij bent, dan kun je vragen stellen in de chat, die ik dan ook live beantwoord.

Deze keer ligt de focus op stalling en weidegang. Ik geef mijn visie op stalling en weidegang en wat de basis behoeftes zijn voor paarden. In deze masterclass geef ik algemene tips en informatie en beantwoord vragen van kijkers.

Wil je geen enkele masterclass missen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op mijn YouTube kanaal kanaal.

De masterclass van juli 2021 kun je via deze link vinden en als je na het zien van deze masterclass meer wil leren van mij. Kijk dan naar de trainingen die ik aanbied voor Ambitieuze Amazones en Buiten Ruiters.

In een eerder blog heb ik ook al eens besproken wat mijn voorkeur heeft qua stalling en weidegang voor paarden. Lees hier verder: De ideale manier om je paard te stallen

In deze podcast aflevering bespreek ik ook de stalling en weidegang voor je paard en waarom ik zo’n voorstander ben van het paddock paradise systeem en het HIT actief systeem.

Masterclass: De balans van het paard

schoolhalt

Dit is de live Masterclass veilig en met plezier buiten rijden met je paard van juli 2021

Iedere eerste zondag van de maand om 12:00 is er een live Masterclass te bekijken op Youtube. Leuk als je er bij bent, dan kun je vragen stellen in de chat, die ik dan ook live beantwoord.

Deze keer ligt de focus op de de balans van het paard. Met dank aan Caroline Svensson voor het mogen gebruiken van haar foto’s. volg haar op instagram voor meer inspiratie @ccarolinesvensson. Ik geef algemene tips en informatie en beantwoord vragen van kijkers.

Wil je geen enkele masterclass missen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op mijn YouTube kanaal kanaal.

De masterclass van juni 2021 kun je via deze link vinden en als je na het zien van deze masterclass meer wil leren van mij. Kijk dan naar de trainingen die ik aanbied voor Ambitieuze Amazones en Buiten Ruiters.

Met regelmaat is dit een onderwerp waar ik over spreek. Hieronder vind je de podcast afleveringen waar ik het ook heb over de balans van het paard en bijvoorbeeld het aanleren van de schoolhalt.

Masterclass: Hulpen geven tijdens het rijden

paard verkeersmak

Dit is de live Masterclass veilig en met plezier buiten rijden met je paard van juni 2021

Iedere eerste zondag van de maand om 12:00 is er een live Masterclass te bekijken op Youtube. Leuk als je er bij bent, dan kun je vragen stellen in de chat, die ik dan ook live beantwoord.

Deze masterclass ligt de focus op hulpen geven bij het rijden. Ik geef algemene tips en informatie en beantwoord vragen van kijkers.

Wil je geen enkele masterclass missen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op mijn YouTube kanaal kanaal.

De masterclass van juli 2021 kun je via deze link vinden en als je na het zien van deze masterclass meer wil leren van mij. Kijk dan naar de trainingen die ik aanbied voor Ambitieuze Amazones en Buiten Ruiters.

Met regelmaat is dit een onderwerp waar ik over spreek. Hieronder vind je de podcast afleveringen waar ik het ook heb over de hulpen van de ruiter tijdens het rijden.